home
Homepage  » Cybercriminals

Cybercriminals 

 Het internet zit vol gevaren en dat zal er de komende tijd niet op verbeteren. Steeds meer cybercriminelen bedenken spitsvondige mails om je ertoe aan te zetten een bepaalde hyperlink te openen waarna je hele systeem plat ligt, je hen toegang geeft tot je computer en wachtwoorden of je hen de mogelijkheid geeft om je rekening te plunderen.
We zetten hier enkele voorbeelden op een rijtje.
Als je gebruiker bent van Paypal, kan deze mail je veel geld kosten. Bij deze enkele tips die bij andere mails ook goed van pas komen. De mail ziet er uit zoals op de foto, maar twee eigenschappen tonen aan dat de mail helemaal niet van Paypal komt: de verzender is niet paypal.com en als je met de muis boven de link gaat hangen zie je de link en die begint ook niet met http://iets.paypal.com/.
De bedoeling van deze mails is eenvoudigweg om je Paypal gegevens te bemachtigen en vervolgens aankopen te doen via jouw account die verbonden is met je creditcard. Opletten dus!
Dat geldt ook voor mails van UPS waar een word document aanhangt dat een factuur moet voorstellen. De bijlage openen kan nog geen kwaad want Word beschermt je tegen de actieve inhoud van het document. Als je het opent krijg je een vreemd ogend document in Word (zie voorbeeld) met een zogezegde handleiding om het "oude" document te openen. Niet doen!! Als je die link opent, activeert de gevaarlijke inhoud die je PC en hoogstwaarschijnlijk je hele netwerk om zeep helpt.
Ook de bijgevoegde ‘parkeermail’ moet al onmiddellijk alle alarmbellen doen rinkelen. Deze keer is het geen onbetaalde factuur, maar een waarschuwing. Als mensen iets te vertellen hebben, doen ze dat heus niet via een zipbestand dat je moet openen. Het zipbestand openen, kan op zich geen kwaad maar de link volgen die er in zit is zeer schadelijk voor je computer.
Mocht je toch op de link gedrukt hebben of heb je twijfels, aarzel niet ons te contacteren op 011/21.33.08 - 02/217.31.08 of op het noodnummer 0475/75.46.37.
De hoofdboodschap blijft echter: open niets waarvan je twijfelt aan de herkomst.